In en rondom het huis gezellig plantjes!

Wil jij graag iedere dag verse heerlijke kruiden in je zelfgemaakte soepen, salades en andere gerechten? De iedere kookliefhebber! Vraag je je af welke kruiden kun je het beste kiezen voor een gezellige sfeer? En hoe je ze het beste kunt onderhouden? In deze blog geef ik je een kleine greep uit welke kruiden allemaal geschikt zijn voor je kruidentuintje. Trouwens, dit hoeft niet altijd in een tuin te zijn, maar kan  ook gemakkelijk op een balkon of in de keuken (dan heb je alles in handbereik).

Je kunt ook gebruik maken van potjes, omdat je ze dan binnen kunt zetten. Het is dan wel belangrijk dat het er niet te koud is, anders gaan de kruiden snel verwelken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een plek in de keuken bij het waar er zonlicht binnenkomt. Op deze manier hebben de plantjes warmte en licht.

Weet je niet goed voor welke kruiden je moet kiezen? Bekijk dan eens het onderstaande lijstje die ik speciaal voor jou heb samengesteld!
1. Bieslook
Heeft een heerlijke verfijnde uiensmaak. en is geschikt om te gebruiken in soepen, sauzen, dressings, salades, aardappel- en eiergerechten.

2. Bonenkruid
Smaakt kruidig en is lekker in combinatie met peulvruchten (tuinbonen, witte en bruine bonen), kapucijners, linzen en erwten.

3. Citroenmelisse
Heeft een citroenachtig smaakt en ruikt hier ook naar. Gebruik voor een lekkere paling, vis- en vleesgerechten, in frisdrank, (fruit)salade en bowl.

4. Dragon
Wanneer je van een pikante en zure smaak houd is dragon iets voor jou. Eet deze kruiden bij vlees-, vis-, kip- en eiergerechten, schelpdieren, groentesalades, sauzen (béarnaise en hollandaise), tomatengerechten, azijn en omeletten.

5. Krulpeterselie
Een frisse smaak is perfect bij in sauzen, dressings (voor salades), vinaigrette salades, soepen, vis-, kip- en aardappelgerechten.

6. Lavas
Smaak: pittige ‘maggi’ voor in bouillons, soepen, sauzen, frisse salades, peulvruchten, stoofpotten.

7. Munt
Fan van een hete kop muntthee? Dan kan deze kruiden zeker niet missen in jouw kruiden collectie!
Munt heeft een verfijnde pepermunt smaak die lekker is bij lams- en kalfsvlees, vis, gevogelte, soepen, sauzen, fruitsalade, ijs.

8. Oregano
Kook je graag pasta en meer gerechten in het Italiaans? Kies dan voor een zoete en toch zacht pittige smaak van de oregano. Gebruik deze kruiden bij kip, vis, lamsvlees en varkensvlees, stevige groentesoepen, pasta, gehaktbrood, omelet en gerechten met kaas.

9. Rozemarijn
Een frisse en licht bitterzoete smaak voor bij marinades, soepen, pasta’s, stoofschotels, lams- en varkensvlees, en alles waar tomaten in worden gebruikt.

10. Salie
Ervaar een aromatische en wrange smaak wanneer je salie proeft. Gebruik de kruiden als toekruid in sauzen, en bij vlees- en visgerechten.

Tip: Basilicum is ook lekker om in altijd in de keuken te hebben wanneer je vaak Italiaanse gerechten maakt!

Waar ga jij voor? Laat het weten in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *